En fin fisk att grilla, med lite extra välsmakande flambering.
Cognacsflamberad guldsparid
Beskrivning
Den här firren fullkomlig ramlade över mig när jag besökte fiskdisken på min lokala ICA-butik häromdagen. Den såg smarrig ut redan där den låg i disken.
En snabb googling informerade mig om att detta är en fin fisk att grilla, som ger ett kött som smälter i munnen. Fisken är ok att äta under vissa förhållanden. Dessa förhållanden står ju inte alltid skrivet på fisken, så det gäller att fråga i butiken.
WWF har en mycket bra guide kring fiskar och vad som är ok att äta. Här kan man se att Guldspariden är ok att äta om den fiskats på ett visst sätt.
http://fiskguiden.wwf.se/blog/fiskar/guldsparid/
Ingredienser
Instruktioner
-
Tänd grillen ca 30 minuter före, ca hälften direkt, hälften indirekt värme.
-
Skär skåror i sidan på din guldsparid och gnid in salt och peppar
-
Dela citronen i skivor och fyll buken med dessa. Då du använder skalet i matlagningen, var noga med att bara använda ekologiska citroner
-
Vik ihop ett foliefat av bra ugnsfolie
-
Lägg fiskarna på foliefatet, och på indirekt värme ca 20 minuter. När skinnet släpper lätt från köttet är de färdiga.
-
Häll då över ca 4 cl cognac och antänd. Låt alkoholen brinna ut.
-
Servera med färskpotatis och hollandaise.