Här kommer ett Pinsa deg recept, något som är väldigt populärt att baka till fredagsmyset.
För en tid sedan lade vi upp ett recept med ett färdigt Pinsabröd från Zeta. Men det är ju inte så klurigt att göra ett eget, så här kommer en variant.
Pinsa eller Pinsa Romana är en variant på napolitansk pizza, och tanken är mer åt foccacia hållet än pizzahållet. Själva namnet kommer från hur man behandlar degen, och betyder "sträcka" eller "trycka ner" eller "dra".
Skillnaderna mellan Pinsa och vanlig napolitansk pizza ligger i degens förberedelser . I det avlånga landet som är format som en sko så är det också så att det är skillnad i från vilken region dessa båda kommer. Pinsa är en typisk rommersk variant, och pizzan som vi ser den är från Napoli-området.
Pinsan är mer oval i sin form än den klassiska pizzan, och bakas inte ut lita kraftfullt och tunt.
En Pinsa romana ska bestå av tre olika mjölsorter, vetemjöl, sojamjöl och rismjöl. Den ska ha en hög procent vätskeinnehåll och ska vara luftigt utbakad.
Receptet nedan är dock något förenklat, då sojamjöl inte är så vanligt.
Håll till godo!
Blanda mjöl, rismjöl och torrjäst i en stor skål
Blanda kontinuerligt med träslev och häll i vattnet lite i taget
Häll i oljan och saltet och blanda.
Låt vila i 30 minuter under plastfolie.
Blanda igen och låt vila ännu en gång i 30 minuter.
Rör om igen och låt vila i kylen under 24 timmar
Vält upp degen på ett bord, och dela två halvor. Forma dessa som bollar och lägg på varsitt smörpapper. Strö över lite rismjöl och låt jäsa under handduk i rumstemp under 60 minuter.
Ringla lite olivolja över bollarna och använd finngertopparna för att trycka ut degen till sin ovala form
Ringla över lite extra olivolja.
Förbaka degen i 230gradig ugn ca 10 minuter. Hit kan man med fördel förbereda bröden inför en middag.
Lägg på önskad topping och baka sen i ugn tills den får färg. Detta kan också med fördel göras på en grill tillsammans med annat som lagas på grillen, för att få en god rökig smak.