En twist på lördagswooken eller ramen-skålen. Hemmagjorda nudlar!
Ibland blir man bara så sugen på en grym Ramen skål. Antingen använder man de där färdiga kryddpåsarna till de där nudlarna som man kan köpa för under 10 kronor på närmaste snabbköp, och kallar det ramen, eller så går man all in. Som här. All in!
Trixigheten med att göra egna ramen-nudlar är att det egentligen behövs något som heter Kansui. En flaska kansui innehåller en alkalisk lösning som gör magiska underverk med degen i en ramen. Det ger en speciell spänst i nudeln och en gulare färg än annars. Detta är inget jag har hittat i någon av de asiatiska butikerna häromkring, men man kan göra en ersättningsprodukt genom att baka av bikarbonat. Se hur du går tillväga i receptet nedan.
För att göra nudlarna behöver du ha en schysst pastamaskin. Annars är det inte helt lätt att få till de där smala maskliknande sakerna. I Japan så skär man förstås med kniv på ett mycket speciellt sätt, men det får vi grotta ner oss i en annan gång…
Ramen nudlar
Beskrivning
En twist på lördagswooken eller ramen-skålen. Hemmagjorda nudlar!
Ingredienser
Instruktioner
Bakat bikarbonat
-
För att baka bikarbonaten, sätt ugnen på ca 125 grader, sprid ut 1 dl bikarbonat på en folie, sätt in i ugnen i 60 minuter.
Nudlar
-
Blanda samman de torra ingredienserna i degblandaren
-
Kör blandaren med degkrok på låg hastighet
-
Häll på vattnet
-
Låt gå minst 15 minuter tills degen går ihop. Om den inte går ihop, häll försiktigt i lite mer vatten.
-
Häll upp på bänken och jobba in den med händerna tills du får en bra deg som inte klibbar. Plasta in den och låt vila ca en timme.
-
Dela degen i 12 lika stora delar
-
Valsa ut degen i pastamaskinen till lagom tjocklek. Använd sedan den "spaghettitunna" skärmodulen
-
Strö Tipo 00 mjöl över nudelhögarna
Koka nudlarna
-
Stormkoka nudlarna i saltat vatten ca 45 sekunder.