Annorlunda men fantastiskt gott
Annorlunda men fantastiskt gott
Värm ugnen till ca 70°C
Putsa hjortsteken från hårda hinnor
Häll salt i botten på en form, ca 0,5 cm tjockt, så att det täcker storleken för steken
Blanda äggvita och salt så att det blir en knappt mättad sörja
Gegga på sörjan som ett lager som täcker hela steken
Låt steken gå i ugnen tills den når en innertemperatur på ca 64°C. Detta tar ca 4 timmar. Har du en ugn med termometer som stänger av när köttet nått rätt temperatur så är det bara att sticka hemifrån och göra något skoj under tiden. Köttet kan stå på eftervärme tills du är hemma.
Är du däremot hemma när det är klart kan du vira in hela saltpaketet i folie och låta det vila minst 30 minuter.
Knacka sedan av saltet och servera med en god gräddsås, gärna med svartvinbärsgelé och kokt potatis.