Bered dig på en heldagsutflykt i grillångornas värld.
Spareribs på grillen
Beskrivning
Bered dig på en heldagsutflykt i grillångornas värld.
Ingredienser
Instruktioner
Rökning
-
Tänd upp grillen för rökning. Här finns olika tekniker beroende på grilltyp. Jag gjorde försöket att använda kol av bra sort, vilket inte var så enkelt att kontrollera temperatur, och den slocknade flera gånger. Det bästa är att rada briketter, så som dominobrickor, i en ring längst kanten, så får de antända varandra.
-
När du fått glöd på den mängd kol du tror dig behöva för att nå en temperatur mellan 70-120 grader, lägg på rökflisen. De behöver inte alls blötas som en del säger, utan det räcker att lägga dem direkt på kolen.
-
På insidan av revbenen finns en hård hinna från lungsäcken. Den kan man med fördel dra av, så att den inte sitter kvar på benet när man ska gnaga av. Pilla loss ena hörnet med en kniv, och dra.
-
Lägg ribsen på grillen, men se till att de håller sig utanför den direkta värmen från kolen.
-
Låt rökas i ca en timme i temperatur runt 70-120 grader.
Grillning
-
Nu ska temperaturen i grillen höjas ett snäpp. Uppåt 180-200 grader bör den hålla under resten av tillagningstiden.
-
Salta och peppra ordentligt på ribsen. Spara rubben tills det är dags att ge yta.
-
Packa in i aluminiumfolie.
-
Lägg paketen på grillen. Se till att även dessa håller sig utanför den direkta värmen.
-
Underhåll nu kolen under de 5 timmar det tar för att få till en smaskig rib.
Searing
-
När 5 timmar har gått kan det vara värt att rubba köttet. När jag gjorde min version köpte jag bara en färdig rubbing från Santa Maria, gjord för ribs. Fusk. Jag vet. Men det var enkelt.
-
Gnid in ordentligt och ge köttet en fin yta på direkt värme. Resultatet kan ses nedan!