Tillagningsmetoder 2

Tillagningsmetoder

Tillagningsmetoder 3

Det finns många olika sätt att tillaga mat på, och valet av tillagningsmetoder kan påverka både smaken och näringsinnehållet i maten. Här är några vanliga tillagningsmetoder:

Stekning
Att steka mat innebär att man tillagar den i het olja eller smör på en stekpanna eller i en stekgryta. Detta ger maten en krispig yta och kan göra den extra smakrik. Stekning är vanligt för kött, fisk och grönsaker. Det är populärt i exempelvis västerländska kök där man steker kött, grönsaker eller fisk i en stekpanna eller i ugnen.

Kokning
Kokning är en mycket vanlig tillagningsmetod i de flesta kök. Detta är vanligt för exempelvis pasta, grönsaker och soppor. Kokning kan vara bra för att behålla näringsämnena i maten, men kan ibland göra den lite vattnig i smaken.

Ångning
Ångning är en vanlig tillagningsmetod i asiatisk matlagning, särskilt inom kinesisk mat. Att ånga maten innebär att man tillreder den med hjälp av ånga, antingen genom ångkokning över vatten eller med ångugn. Detta gör att maten behåller sina näringsämnen och ger en mild och fräsch smak. Ångning används ofta för grönsaker, fisk och kyckling.

Grillning
Att grilla mat innebär att man tillagar den över öppen eld eller med hjälp av en grill, antingen utomhus eller inomhus. Detta ger maten en speciell röksmak och kan göra den lättare och mindre fet. Grillning är vanligt för kött, fisk, grönsaker och frukt.

Bakning
Att baka mat innebär att man tillagar den i ugn, vanligtvis utan tillsatt fett eller vätska. Detta ger maten en spröd yta och kan ge den en koncentrerad och intensiv smak. Bakning används för bröd, kakor, pajer och gratänger.

Fritering
Fritering är vanligt i kök där man vill ha krispiga och gyllene resultat. Fritering innebär att mat lagas i hett fett eller olja. Fritering används ofta för stekt kyckling, pommes med mera.

Rökning
Rökning är en traditionell metod inom matlagning som används för att ge maten en speciell röksmak och en långsam tillagning. Rätter som rökt lax, kyckling eller bacon tillagas i en rök. Den kan tillagas på olika temperatur, vilket då kallas “kallrökning” respektive “varmrökning”. De olika temperaturerna på röken ger olika resultat på råvaran.

Fermentering
Att fermentera maten är en gammal metod som har fått ny popularitet på senare år. Genom att fermentera maten kan du ge den en unik smak och samtidigt öka dess hållbarhet. Du kan fermentera grönsaker, mejeriprodukter och till och med kött för att få fram nya smakupplevelser.

Molekylär gastronomi
Molekylär gastronomi är en vetenskaplig metod som experimenterar med matlagning och presenterar maten på ett annorlunda sätt.

Lämna en kommentar

Rulla till toppen